Waarom sommige mensen sneller leren dan anderen?
Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je probeert iets tienduizend keer totdat die ene persoon het één keer probeert en slaagt. Gezegd kan worden dat dit geluk is, maar toch zijn er mensen die het keer op keer kunnen. In dat geval kun je spreken van talent, of zit er toch iets anders achter dan talent?
Vandaag hoop ik duidelijker te maken waarom sommige mensen zo goed en consistent zijn in het uitvoeren van taken of skills. Ten eerste is er geen sprake van talent. Nou ja sommige mensen hebben wel degelijk talent, maar meestal is er ook nog iets anders dat meespeelt wat hen helpt beter te zijn in het uitvoeren. Dat ene ding kan een beetje verschillen per persoon, want we zijn immers allemaal unieke mensen. Hieronder een lijstje van de mogelijke dingen die een persoon tot persoon maken met iets meer vaardigheden dan de gemiddelde mens:
1. Visualisatie
Ik geloof er voor de volle honderd procent in dat elke snelle leerling wel aan een of andere vorm van visualisatie doet. Mocht je niet weten wat visualisatie is (het is een soort van bandje in je hoofd afspelen, van hoe een bepaalde truc zou gaan als je hem in het echt uitvoert). Eigenlijk ben je bij visualisatie jezelf aan het trainen in een vaardigheid zonder daadwerkelijk wat te doen. Je kunt visualisatie op alle zintuigen toepassen. Het is alleen het meest gebruikt met beeld, dus wat je ziet terwijl je met je oefening bezig bent. Het is dus een soort van dagdromen als je het zo wilt zien. Een van de meest bekende visualisatie oefeningen die niet gerelateerd is aan het uitvoeren van een fysieke oefening maar meer aan het uitvoeren van een mentale oefening is het geheugenpaleis. Voor deze oefening neem je een bekende plek in gedachten, bij de meeste is dit je eigen huis omdat je die vaak wel kunt dromen (je leeft er immers iedere dag in). Vervolgens ga je een bepaalde route door je huis lopen, en terwijl je dit doet plak je op sommige plekken een getal of woord (het hangt er maar net vanaf wat je wilt onthouden). Als je die route goed in je hoofd kan afspelen dan heb je zojuist iets onthouden door gebruik te maken van een visualisatie techniek.
2. Onthouden
Als je iets snel wilt leren, kun je beter elke fout die je maakt onthouden zodat je de volgende keer die fout in ieder geval niet meer maakt. Dit is een hele makkelijke tip. En omdat hij zo makkelijk is wordt hij door veel mensen onderschat. Veel mensen onthouden hun fouten namelijk niet. Ze vergeten ze weer om later weer wakker geschud te worden met de bevinding dat ze die fout al eerder gemaakt hebben. Als je je hierin herkend dan zou het misschien slim zijn om er de volgende keren op te letten zodat je het de volgende keer niet vergeet. Het slimste wat je kan doen is al je fouten zo nauwkeurig mogelijk verwoorden en opschrijven in een notitie blokje zodat je de eerstvolgende keer dat je die ene oefening weer probeert, weet wat je niet moet doen!
3. Zoek je grenzen op
Veel mensen zoeken hun grenzen niet op en daarom blijven ze de hele tijd in dezelfde sfeer of in dit geval fout hangen. Mensen die echter wel hun grenzen opzoeken weten echter sneller en beter hoe ze iets goed uit moeten voeren. Soms komt het dus echt aan op gewoon durven en niet bang zijn een grove fout te maken.
4. Neem afstand
Als iets niet lukt nadat je het wel tienduizend keer geprobeerd hebt, probeer dan eens afstand te nemen. Wat ik hiermee bedoel is dat je jezelf de komende tijd even niet meer op die oefening focust. Door er na wat tijd later weer op terug te komen heb je weer een frisse start, maar dan met meer kennis dan eerder. Dit zorgt ervoor dat je met meer motivatie, concentratie en precisie te werk kan gaan dan eerder. Dit maakt het makkelijker om sneller iets te leren in plaats van net zo lang proberen totdat je er bij neervalt. Zie het als een soort toets, de meeste mensen die vaak hoge cijfers halen kunnen dit omdat ze ver van te voren beginnen met leren. Ze doen dit in delen in plaats van de dag van te voren alles te leren. Het is makkelijker en je haalt er een hoger cijfer mee, dus wat houd je er van weg.
5. Slapen
Tot slot wil ik je nog een oude wijsheid mee geven. Als je zorgt dat je iedere nacht voldoende nachtrust krijgt, dan zul je overdag ook scherper zijn. Scherper zijn helpt je weer met het nauwkeuriger/beter uitvoeren van hetgeen wat jij wilt kunnen, waardoor je een nog grotere kans krijgt om er sneller in te slagen.
En dat waren ze dan, vijf tips van hoe snelle leerlingen dingen aanpakken. Dit is iets wat jij, mocht je een trage leerling zijn, ook kunt leren. Wat ervoor zorgt dat jij een snellere leerling kan worden net als die nare vriend of kennis van je 😉
Reacties
Een reactie posten